Котки

Кучето: „Те ме гледат, те ме галят, те ме хранят. Сигурно са Богове!“

Котката: „Те ме гледат, те ме галят, те ме хранят. Сигурно съм Бог!“

Смята се, че съвременната домашна котката е едно от най-късно опитомените животни. Тя е подвид на дивата котка. При археологически разкопки датирани 10000 пр. Хр. в Кипър са намерени скелети на одомашени котк...

Кучето: „Те ме гледат, те ме галят, те ме хранят. Сигурно са Богове!“

Котката: „Те ме гледат, те ме галят, те ме хранят. Сигурно съм Бог!“

Смята се, че съвременната домашна котката е едно от най-късно опитомените животни. Тя е подвид на дивата котка. При археологически разкопки датирани 10000 пр. Хр. в Кипър са намерени скелети на одомашени котки, чиито отличителни белези са по-близки до дивата котка, отколкото до домашната. Само 2500 г. по-късно в Древен Египет котките вече са досущ като техните живеещи с нас наследници. За това се приема, че домашната котка се е отделила от дивата преди около десет-единадесет хиляди години.

Колкото и да е мила и любвеобилна котката е неумолим хищник. С кучешките си зъби тя разкъсва плячката, но по-интересното, е че при затваряне на челюстта кътниците ѝ действат като ножица. И за разлика от големите котки (лъв, тигър, гепард), чиято плячка е ограничена до около 100 вида, домашната котка успешно може да убие (и изяде) няколко хиляди вида животни. Смята се, че домашната котка е отговорна за пълното изчезване на над 500 вида.

Метаболизмът на котката е такъв, че тя въобще не се нуждае от храна с растителен произход. Хляб, зеленчуци, плодове – това е несмилаема баластра за котката, в някои случаи носещи много повече вреда от полза. На прекалено рано отбитите котенца е препоръчително да се дава адаптирано котешко мляко или домашно приготвено мляко, за което рецепти в нета бол. За да си нямат проблеми с “капризна котка” на стопаните ѝ се препоръчва още от малка да свиква с различни храни.

Има няколко феномена, които обуславят т.нар. “своенравност” на котките. Първото, което трябва да разберем, е че котките (с изключение на лъвовете) са самотни ловци и не се организират в групи, за да ловуват. И както всеки хищник си имат собствена територия, която бранят от други котки. На котараците територията е най-голяма, на женските по-малка, а най-малки са териториите на кастрираните. Заради силното им развито териториално ЧУВСТВО(?), често за тях хората казват, че не обичат стопаните си, а къщата, в която живеят. Това разбира се не е вярно – домашно отгледаната котка изпитва привързаност към стопаните си, а ако е отраснала с кучета и към тях. В същото време е недоверчива, понякога и силно враждебна към чужди хора. При котките се наблюдава странното им умение да “изключват” слуха си за звуци, които не ги интересуват. Можете да чистите с прахосмукачка около блажено заспала котка и тя няма да се размърда, но ако тракнете с чинийката ѝ за хранене тя веднага ще се събуди. За това и много често когато ги викаме те буквално са си “стъпили на ушите”.

Още

Котки  В тази категория има 1281 стоки.

Подкатегории

  • Храна за котки

    В нашият зоомагазин ще намерите внимателно подбран асортимент от котешки храни, гранулирани, консерви и паучове. Предлагаме висококачествени и суперпремиум храни отлично балансирани съдържащи всички необходими компоненти за дългия и здрав живот на вашата домашна котка. Не предлагаме нискобюджетни храни, понеже хем котките не ядат много, хем тяхната диета е строго специфична.

    Тук ще обърнем внимание на основните хранителни линии предлагани от нашия електронен зоозоомагазин

    • Храни за котенца – малкото котенце има по-различни хранителни потребности от порасналата котка. Ето защо е необходимо от отбиването до навършване на пет - шест месеца то да се храни със специализирани храна за котенца;
    • Храни за отраснали котки – колкото и да са сладки, котенцата порастват и с това се променят техните хранителни нужди. Тя вече няма нужда от толкова много калций, но нуждата от по-калорична храна нараства;
    • Храна за възрастни котки – в сравнение с човека котката има много по-кратък живот и съвсем грубо казано от деветата, десетата година тя вече е в последната фаза от своя живот: старостта. Котката е става "улегнала", не ѝ се играе, спи повече. Ето защо храната ѝ не трябва да е толкова калорична, а нуждата от вещества подпомагащи храносмилането се увеличава;
    • Диетични храни – предназначени са за кастрирани котки или напълнели котки при, които липсва достатъчно движение.

    Качество на храната или как да разбера с каква храна храня котето си? 

    Като качество храната за котки може да се вмести в четири основни категории независимо дали става въпрос за суха, консерви или лакомства: 

    • Икономична - бюджетно качество 

      Това са храните с най-ниско качество за стопани с ограничен бюджет. В голямата си част те са "сбирщайн" от всякакви отпадъчни продукти от хранително-вкусовата промишленост, бъкани са с оцветители, консерванти, ГМО, костно брашно, перушина и куп още незнайни неща. А съдържанието на месо в тях е по-малко от 10-15%. За тях с пълна сила важи правилото "Ако си ял кренвирш, значи си ял всичко". В нашият магазин НЕ ПРЕДЛАГАМЕ такива храни. Тях можете да намерите в големите хранителни вериги и в зоомагазини, които не държат на името си. 

    • Премиум качество 

      Това е най-ниския клас храни, които поддържаме в магазина ни, но все пак много внимателно сме ги подбрали. Тези храни не съдържат ГМО продукти, а някои дори не съдържат и никакви зърнени култури. Качеството на вложените продукти като месо и риба е гарантирано, както и на нехранителните, но важни за здравето на котето вещества. В редките случаи когато в тези храни има изкуствени оцветители и овкусители, те задължително са сертифицирани като безвредни от ЕС. 

    • Супер премиум качество 

      Това са много качествени храни, които гарантирано не съдържат ГМО и изкуствени оцветители, овкусители и консерванти. Повечето са вече Grain Free (без зърнени култури и съответно без глутен). Месото в тях чувствително надвишава 50%, а "баластра" почти липсва или е налична само в специализираните диетични храни за кастрирани или склонни към напълняване котки. Консервите от тези храни биха могли да се консумират и от хора, като дори са по-вкусни и качествени от "Ропотамо" например.   

    • Ултра премиум качество 

      Това е най-висок клас храна за котки произведена от продукти предназначени за консумация от хора. Съдържанието на месо е повече от 60-70%, баланса на протеини и мазнини е изключително фин, витамините и минералите се доставят изключително от естествени растителни продукти. Някои от тези храни са с един единствен източник на протеин (например само пилешко, само сьомга, само агнешко....), което намалява риска от алергични реакции. 

  • Видове котешка храна

    Продуктите са разпределени по вид във вътрешните категории

    В нашият зоомагазин ще намерите внимателно подбран асортимент от суперпремиум и висококачествени котешки храни
    Предлагаме:

    • Гранулирани храни за малки котенца, за отраснали котки, за кастрирани дебеланковци и възрастни;
    • Консерви – с високо съдържание на месо и протеини за всяка възраст;
    • Лакомства – за занимавка и здрави зъби на вашата котка;
  • Аксесоари за котки

    Аксесоари и играчки за котки 

    За вашите мъркащи любимци се стараем да изберем най-добрите аксесоари и играчки от водещи български и европейски производители.

  • Играчки и драскала
    Котешки играчки и драскала - за да няма поражения по мебелите!
на страница
Показани 37 - 48 от 1281 продукта
Показани 37 - 48 от 1281 продукта

Котки

Нови продукти

Промоции

Най-продавани

Етикети

Информация

Нашите магазини

Нашите магазини

Намерете ни на бул Тотлебен 89, София