Любима порода кучета - Ваймаранер

Любима порода кучета - Ваймаранер

Ваймаранер

Вид порода:Ловна / Пазач
Размер порода:Голяма
Живот:Над 10 год.
Жилище:Голям дом
Местообитание:Вътре и вън
Козина:Къса без подкосъм
Смяна на козината:Да
Груминг:Не
Ресане:Веднъж седмично
Упражнения:Над 2 часа дневно
Площ за разходки:Голяма

Създаден за ловни забавления на благородническия елит Ваймаренерът е една от най-красивите породи кучета излъчваща сила и елегантност в едно. Кучетата от тази порода неслучайно са спечелили прозвището си "Сив призрак"

История на породата Ваймаранер

Породата е създадена в началото на 19-ти век в кучкарника на Великия херцог Карл Август фон Ваймар за лов на едър дивеч като мечки, глигани, елени. Тя е добър кръвоследник, но и също толкова добър пойнтер.

Смята се, че породата е доста по-стара, защото три века по-рано куче наподобяващо много на Ваймаранер присъства в портрет на Ван Дайк

Портрет на принц с ловно куче Ваймаранер
Нарисуван от Ван Дайк портрет на принц Rupprecht von der Pflaz позиращ с Ваймаранер.

Много дълго време породата е "елитарна" - запазена само за благородниците. Дори след създаването на киноложкия клуб, само негови членове са могли да притежават куче от породата. Със сигурност се знае, че в случаите когато Ваймаранер е продаван на човек извън клуба, кучето задължително е било кастрирано.

Ситуацията се променя коренно след края на ВСВ, когато лавинообразно се разпространява в САЩ и Обединеното Кралство. За популярността на породата допринасят известни личности като актрисата Грейс Кели и президента Айзенхауер.

Общ вид, поведение и темперамент на породата Ваймаранер

Късата козина, необичайните кехлибарени очи и елегантната, но атлетична осанка придават на породата отличителен царствен вид.
Козината е изключително лесна за поддръжка, къса, твърда и гладка на допир и може да варира от въгленово-синя, мише-сива, сребристо-сива или дори синьо-сива. Когато козината прозира или не съществува (напр. вътре в ушите или на бърните) кожата трябва да е розова, а не бяла или черна.
Тази порода няма подкосъм, така че екстремните студове трябва да се избягват. Въпреки че козината им е къса тя все пак линее.

Ваймаранерът е енергично ловно куче високо ценено за физическата си издръжливост и жилавост.
Ловният инстинкт е силно изразен и трудно може да се подтисне. Съжителство с котка не се препоръчва, тъй като в един момент Ваймаранерът превключва и може да убие котето независимо от кога го познава. Гледано в двор кучето със сигурност ще преследва и убива всяко малко животно, което влезе в градината.
Ваймаранер изисква редовни упражнения и ще оцени игрите и забавлението. Породата изисква подходящо обучение, за да се социализира и да контролира поведението си.
Недоверчива към непознати и понякога силно инатлива породата е подходяща за стопани със сравнително голям опит в отглеждането на кучета и с достатъчно време за своя любимец.

Ваймаранерът е изключително привързан към своя стопанин. Дори ежедневната раздяла за по няколко часа може да доведе до поведенчески проблеми като лаене, виене, ровене. Трайната раздяла може да доведе до постоянно униние, липса на апетит, безплодие.

Кутретата от породата се раждат със сиво-гълъбова козина и небесносини очи. От третия месец очите придобиват характерното кехлибарено-жълто оцветяване. Козината започва да се променя и окончателният й цвят се появява едва към осмия месец.

Кутре с гълъбово-сива козина и сини очи
Кученце Ваймаранер със сива козина и сини очи
Купиране

В повечето държави купирането на опашката се смята за жестокост към животното. Тя трябва да достига до скакателните стави, а в работно положение може да стърчи малко над тялото.

Здраве на породата Ваймаранер

Породата е изключително здрава и рядко страда от заболявания разпространени сред салонните кучета. Както винаги е препоръчително кутретата да се купуват от лицензирани развъдници, където инбридинга е изключен и на малките се правят всички необходими генетични тестове.

Като почти всяка голяма порода Ваймаранерът е предразположен към "обръщане" на стомаха. Това лесно се избягва стига да се спазват три прости правила:
Задължително хранене поне два пъти дневно;
Никакви тежки упражнения един час преди и един час след хранене;
Купичката с храна да е на земята, а не повдигната на стойка;

Късата козина без подкосъм прави Ваймаранерът склонен към "кучешка настинка". В студени дни е препоръчително разходката да е интензивна, а в много студено време дрехата е задължителна.

Ваймаранер - Стандарт на породата

Височина

Мъжки: 59 - 70 см

Женски: 57 - 65 см

Тегло

Мъжки: 30 - 40 кг

Женски: 25 - 35 кг

   

Източници: СРЛБ / wikipedia.org / thekennelclub.org.uk

   

В нашият електронен магазин ще намерите богат асортимент от храни и аксесоари за любимата ловна порода на немските благородници Ваймаранер

Коментирайте

* Име:
* E-mail: (не се публикува)
   Website: (Site url withhttp://)
* Коментар
Въведете кода