Гризачи

Гризачи - когато няма друг изход

Мечтата на всяко дете е да си гледа някакво животинче. Но мама и татко се ужасяват при мисълта, че котето ще надере мебелите, а кучето ще цапа и ще трябва да се разхожда.

И ако детето продължава настоятелно да мрънка, изходът е да му се купи я хамстер, я морски свинчета (винаги трябва да са чифт), я зайче. Те мог...

Гризачи - когато няма друг изход

Мечтата на всяко дете е да си гледа някакво животинче. Но мама и татко се ужасяват при мисълта, че котето ще надере мебелите, а кучето ще цапа и ще трябва да се разхожда.

И ако детето продължава настоятелно да мрънка, изходът е да му се купи я хамстер, я морски свинчета (винаги трябва да са чифт), я зайче. Те могат да се сложат в клетка или аквариум и изискват много по-малко грижи.

Представителите на гризачите са са малки животни със здрави тела, къси крайници и някои от тях, с дълги опашки. И най-характерно, от тук прoизлиза и името на разреда гризачи”, са острите им резци, с които гризат храната си, изравят дълбоки дупки и се защитават. Резците са силно развити, издадени напред и растат непрекъснато. Те трябва да бъдат изпилявани, което гризачите правят, гризейки различни по-твърди храни и материали. Резците непрекъснато се обновяват и са много остри с относително дебел емайлов слой.

Основната храна на гризачите са семена или други части от растенията. Поради необходимостта на добре и дълго сдъвкване на целулозата в храната им, при чинчилите и морските свинчета, кътните зъби също се обновяват. Срещат се и представители с по-разнообразна диета. Повечето гризачи са растителноядни. Хранят се изключително с растителен материал като семена,
стъбла, листа, цветове и корени. Някои от тях са всеядни и малцина от тях са насекомоядни или
месоядни.

Гризачите проявяват склонност да бъдат социални животни, а много видове живеят в общества със сложни начини за комуникация помежду си. 

Много от гризачите са смятани за вредители, унищожаващи зърнените култури, разнасящи различни заразни болести и унищожаващи други дребни видове птици и бозайници. Други видове, като хамстерите и чинчилата са се превърнали в домашни любимци.

Постарали сме се тук да предложим някои от най-необходимите неща за тези малки любвеобилни
животинки.

Още

Гризачи  В тази категория има 184 стоки.

Подкатегории

 • Зайци

  Декоративни зайчета

  Зайците са род дребни бозайници от семейство Зайцови. Родът включва около 30 вида, разпространени в почти целия свята с изключение на Антарктида, в по-голямата част от Европа, в Близкия изток, Централна Азия. Пренесен е от човека в някои области на Америка, Австралия и Океания. Дивият заек се отличава от домашния, но тук ще поднесем информация за домашния заек.

  Питомните или домашни зайци са опитомена форма на вида заека-подземник като се счита, че първото му одомашняване е в Китай (в 4 век пр.н.е.). Достигат до 40 см дължина и 18 см височина. Средната продължителност на живота им е 7 – 8, а често и над 10 – 11 години. Ядат сено или трева, върбови клонки, глухарчета, коприва, ечемик, плодове, моркови, малини

  Ушите са дълги и изправени, а предните крайници са значително по-къси от задните. Възрастните в плен спят по 8 часа в денонощието.

  Европейският заек е познат по целия свят и като опитомен вид животни и домашни любимци. С широкото си въздействие върху хората и културите, зайчето е част от ежедневния живот - като спътник или източник на артистични вдъхновения.

  Пухкавият домашен заек е сред предпочитаните домашни любимци за по-ангажираните стопани. Дългоухите пухчовци заемат трето място след кучетата и котките в жилищата на хората, които искат да приютят четириноги, защото са социални и адаптивни към хората. Това съвсем не е случайно и има множество факти, които обясняват защо зайците са толкова невероятни за отглеждане. Ако имате намерение да си вземете заек в дома или вече имате, но искате да разберете природата му малко повече, прочетете редовете по-долу.

  Малките дългоухковци с меки топчести опашки са териториални животни, които обикновено живеят в свободно организирани социални групи. Свободно в средата си живеят в лабиринти, състоящи се от една сложна поредица от подземни тунели с различни входове и изходи. Обикновено активността им е най-голяма вечер или рано сутрин.

  Ушите им стигат до 10 см дължина и имат функцията да откриват хищниците в хабитата, като ги чуват от далеч. Интересен факт е, че заекът в дома ви има по пет пръста на предните лапи и по четири на задните – общо 18 вместо 20. Зайците имат четири големи резци и два малки, разположени точно зад горните

  Зайците имат козина, вариращи от чисто бяло до черно или сиво. Техният размер може да достигне някъде от 20 см в дължина. Те са тревопасни животни, които предпочитат зеленчуци, листна растителност и се хранят предимно през нощта. Отглеждането им в затворена среда като домашни любимци изисква да им се осигури подслон и места за криене – зайци, ограничени от открити пространства, без възможност за защита ще се чувстват заплашени. Те се отегчават. В дивата природа, зайците имат много възможности да бъдат заети – от търсене на храна до възпроизводството и териториална отбрана. Домашните зайци, от друга страна, често нямат стимулация, която може да доведе до поведенчески проблеми и лошо здравословно състояние. По подобие на хората, те трябва да се съхраняват физически и психически активни. Естествената среда на заека може да бъде имитирана чрез предоставяне на тунели и платформи за катерене, пънове, клони, подходящи играчки и места, в които да се скрие, като картонени кутии, например.

  При опасност зайците се изправят на задните си лапи, за да могат да видят по-добре заплахата. Те предупреждават останалите от вида си за наближаваща опасност, като тупат с краче. Като цяло поведението им е много интересно за наблюдаване, защото са много териториални животни.

  Държането като домашен любимец започва в 19-ти век и вече е широко разпространено.

  Зайците са много любящи, социални животни, което означава, че те не само обичат да прекарват времето си с хората си - те го изискват. Без човешко взаимодействие, зайците могат да се отегчават, дори до степен да станат самотни и депресирани. Докато играчките могат да облекчат част от скуката си, те все още се нуждаят от човешко внимание и взаимодействие. Много зайци също обичат да имат друг заек като приятел.

  Някои хора се чудят дали зайците са по-скоро като котки или кучета. Те са като зайци! Вашият би могъл да използва някаква кутийка за игра, подобно на котките или да проявява емоции, когато ви види, подобно на кучето. Но в същност това са много различни животни. Те са прекрасни, интелигентни спътници за интелигентни хора! Всеки заек има различна личност, както всеки човек. Новият собственик на зайци трябва да е готов да научи нов език, когато вземе заек за придружител. Заекът ще ви научи да гледате по нов начин на света! Въпреки че понякога могат да бъдат коварни, зайците са прекрасни, забавни и любящи спътници.

  Зайците не обичат да бъдат взимани в ръце и да го гушкате. Трябва да се помни, че зайците са животни-плячка. Действието на надвесването над тях и хващането през ребрата е подобно на нападението и сграбчването от хищник

  Най-добрият начин да взаимодействате с вашия заек е на пода. Седнете в стаята и започнете игра с него. Скоро то ще ви последва. Ако е в клетка, просто отворете вратичката, за да излезе започнете играта.

  Ако трябва да вземете заека, направете го. Най-добрият начин е да поставите едната си ръка под гръдния кош, а другата под задната част все едно загребвате и да предпазите от ритане. Този метод предпазва крехкия гръбнак, като същевременно предпазва и вас от силните ритащи крака и остри нокти.

  Имайте предвид, че вашият заек вероятно ще бъде по-лесен за взаимодействие и отглеждане, ако е кастриран. Кастрацията намалява хормоналното поведение предпазва женските зайчета от рак на матката, който може да бъде доста често срещан при некастрираните.

  Както всички животни, заекът ви се нуждае от физическа дейност и игра. Той ще се нуждае от играчки като картонени тръби, телефонни указатели и размазани неща, за да го държи зает. Вашият заек също ще трябва да има от 30 до 40 часа „време за физически изпълнение“ извън заграждението си седмично. Имайте предвид, че зайците обичат да изследват и откриват - което може да включва дегустация на продукти в дома ви. Това е хубавият начин да кажеш, че ще трябва да „защитиш“ дома си, за да го предпазиш от зайчето и да го пазиш от нараняване.


  Малките дългоухковци с меки топчести опашки са териториални животни, които обикновено живеят в свободно организирани социални групи. Свободно в средата си живеят в лабиринти, състоящи се от една сложна поредица от подземни тунели с различни входове и изходи. Има 50 известни породи заек с над 100 различни видове зайци в света. Зайците имат козина, вариращи от чисто бяло до черно или сиво. Техният размер може да достигне някъде от 20 см в дължина. Те са тревопасни животни, които предпочитат зеленчуци, листна растителност и се хранят предимно през нощта. Отглеждането им в затворена среда като домашни любимци изисква да им се осигури подслон и места за криене – зайци, ограничени от открити пространства, без възможност за защита ще се чувстват заплашени. Те се отегчават. В дивата природа, зайците имат много възможности да бъдат заети – от търсене на храна до възпроизводството и териториална отбрана. Домашните зайци, от друга страна, често нямат стимулация, която може да доведе до поведенчески проблеми и лошо здравословно състояние. По подобие на хората, те трябва да се съхраняват физически и психически активни. Естествената среда на заека може да бъде имитирана чрез предоставяне на тунели и платформи за катерене, пънове, клони, подходящи играчки и места, в които да се скрие, като картонени кутии, например.

  Да имате домашен заек е също толкова удовлетворяващо, колкото да имате куче или котка. В къщи те живеят по-дълго, отколкото на свобода. Докато живота на дивият заек продължава средно по 10 години, при питомния те са 12. Дългоухите животни обикновено са най-активни по време на вечерта и рано сутринта, защото природата им на потенциална плячка ги кара да прекарват повечето от деня си, скрити.

  Макар да отглеждате вашият домашен заек самостоятелно, трябва да сте на ясно с факта, че тези животни трябва да се държат по двойки. Другарство е от ключово значение за благосъстоянието на зайците – без компанията на друг представител на вида си кастрираните дългоухчовци се самотни и отегчени.

  Тези животни не могат да повръщат заради анатомичното подреждане на кардията и стомаха им, което създава смъртна опасност при поглъщането на несмилаема храна. Тя причинява задръствания, които пречат на дихателните пътища и може да доведе до фатални сърдечни атаки.

  Ето и няколко забавни факти за домашния заек – те подскачат във въздуха, бягат, извъртате тялото си и потропват с краката си като израз на радост. Те могат да говорят – въпреки че обикновено са много тихи, зайците съобщават на глас, с различна видове звуци и общуване с различни съобщения. Например ниското им бръмчене, когато вървят около едно физическо лице е сигнал на обич. Тези животни могат да бъдат обучени – зайци, отглеждани като домашни любимци наистина могат да се възползват от наградо-базирано обучение. Например, те могат да бъдат обучени да упражняват и правят малки скокове, което от своя страна е чудесно за здравето им. Като са активни в ежедневието си, това намалява риска от наднормено тегло и дори затлъстяване, както и осигуряване на физическа и психическа стимулация.

  Зайците имат отлично обоняние, слух и зрение. Те имат почти 360 ° панорамна визия, което им позволява да открият хищниците от всички посоки. Те могат да видят всичко зад тях и имат само едно малко сляпо петно в предната част на носа си. Имат изключително силни задни крайници, които им позволяват да скачат на големи разстояния – до един метър на височина и до три метра дължина. Зайците се нуждаят от много фибри, набавени под формата на сено и трева. Това е един много важен факт за тях и най-важното – това е от съществено значение за храносмилателното им здраве и те могат да умрат без него.

  Основни "must have" продукти за пухкавите сколивци.

 • Хамстери

  Пухкави топки

  Това животинче е едно от най-дребните бозайници, които се отглеждат като домашни любимци. Те все повече печелят не само децата, но и вързастните. Не може да не се влюбите в малките мънистени очички и пухкавата козинка.

  Но за да бъдат здрави и жизнени, трябва да се внимава с хранителната диета.

  Едно от най-забавните му качества е „складирането” и пренасянеро на храна в устата си от към двете бузи. Те са като „разтегателни” джобове и са представляват миниатюрни складчета. Хамстерите са активни предимно нощем и заради това е препоръчително да бъдат хранени само веднъж, предимно вечер.

  Хамстерите поддържат добра чистота в „жилището” си, но е възможно изпражнения да попаднат в храната и поради това тя трябва да се изхвърли.

  Зърнената храна е основна част от менюто на хамстерите - царевица, слънчогледови семки, сушени фъстъци. Внимавайте със слънчогледовите семки – съдържат много мазнини, но са бедни на калций. Може да доведе до затлъстяване. Сушените фъстъци пък са богати на протеини и по-големи количества могат да доведат до промени в козината и лошо храносмилане.

  Миксовете за кафезни птици и канарчетата са подходящи за някои видове хамстери (като китайския). Накълцано на дребно люцерново сено и сушения грах са също подходящи и могат да се предложат на хамстеите. Едностранна диета със зелени треви и зеленчуции не е за препоръчване, защото може да доведе до диария. Може да служат само като допълнение на храненето, защото са бедни на протеини и мазнини и предпазват от затлъстяване. Добре е да се дават след като предварително са били изсушени.

  Хамстерите в природата не са пълни вегетарианци и заради това е възможно от време не време да им давате малки късчета сурово месо – говеждо или агнешко. Свинско не. Предлагането на малко гранулирана кучешка или коешка храна изпълнява същата роля.

  На хамстерите трябва да бъде осигурена в достатъчно количество вода. Най-подходящи са металните вертикални поилки с неръждаеми накрайници. Шишетата трябва редовно да се почистват, защото застоялата вода в тях може да съдържа микроскипични зелени водорасли, които предизвикват диария. Пропускането на вода от бутилката може да мокри козината и на тези места да се получи обезкосмяване.

  Възможно е възрастните хамстери да поглъщат собствените си изпражнения и това не бива да ви притеснява. По този начин хамстерите си осигуряват витамини Д и К, които се произвеждат в червата на животното.

  Хамстерите не трябва да бъдат хранени със снакове, шоколад или сладкиши. Добрата диета и правилното хранене е гаранция за здравето и дълголетието на вашия хамстер.

  Подбрани стоки за любителите на хамстерите.

 • Морски свинчета

  Подбрани продукти за морски свинчета

  Храни, крекери, хранителни добаваки, витамини и аксесоари за морски свинчета.

  И нали знаете? За да се чувстват добре и живеят без стрес, морските свинчета трябва да са винаги две.

 • Други гризачи

  Чинчили, дегу, мишки, плъхове

  Качествени продукти за по-малко разпространените гризачи отглеждани като домашни любимци

 • Аксесоари за гризачи

  100% "a-must-have" аксесоари

  Подбрани стоки за малките гризльовци - клетки и аксесоари за клетки, къщички, постелки, препарати за почистване....

на страница
Показани 1 - 12 от 184 продукта
Показани 1 - 12 от 184 продукта

Гризачи

Нови продукти

Промоции

Най-продавани

Етикети

Информация

Нашите магазини

Нашите магазини

Намерете ни на бул Тотлебен 89, София